De prijs voor Iedereen Kan sporten 2022 is op vrijdag 14 april 2023 gegaan naar: Sportinstituut Verhagen

d IKS 02a Rudi Verhagen A d IKS 02b Rudi Verhagen V  d IKS 02a Rudi Verhagen A

Deze judoka zit vanaf zijn 7e al in de judowereld. Hij heeft in zijn jonge jaren veel wedstrijden gejudood en is 6 jaar judoka geweest van Jong Oranje. Hij heeft meerdere malen op de Nederlands kampioenschappen gestaan en stond als hoogtepunt op zijn 16e in de finale van het senioren NK, hier is hij 2de geworden.

Na een beenoperatie is Rudi helaas moeten stoppen… maar is zeker niet stil gaan zitten. Op zijn 24e heeft Rudi zijn baan als bakker opgezegd en is aan de slag gegaan in de judoschool van zijn broer. Na het overlijden van zijn broer heeft hij de judoschool overgenomen en heeft hij, om zijn broer te eren, de school Sportinstituut Verhagen genoemd. Voordat zijn broer stierf was hij rolstoelafhankelijk, dit inspireerde Rudi om judo voor mensen met een beperking toegankelijk te maken. Dat is gelukt! Inmiddels heeft zijn club 34 leden met een beperking.

Daarnaast organiseert hij dagbesteding en geeft hij training.

Ieder jaar organiseert hij het Nihon Dutch Open Shenshu-toernooi, toegankelijk voor alle mensen met een beperking. Afgelopen jaar is het blindenjudo ook onderdeel geweest van het toernooi. Als er nog iets mist… probeert Rudi het ieder jaar weer zo aan te passen dat iedereen mee kan doen. In 2022 is het toernooi uitgegroeid naar 220 deelnemers.

Naast zijn rol als trainer maakt Rudi ook deel uit van verschillende bestuursgroepen binnen het aangepast judo. Hij is in 2022 nationaal trainer van het A-judo geworden en zit in de wereldcommissie Virtus. Dit is een organisatie waar sporters met een beperking officieel via IQ-testen geregistreerd worden als sporter met een beperking. Alleen met deze registratie mogen sporters deelnemen aan de wereldspelen of paralympische spelen.

Voor 2023 staan de Global Games voor mensen met een verstandelijke beperking op de planning. Rudi gaat hier als bondscoach met zijn Nederlands team aan deelnemen.

Filmpje