Talent van het jaar 2022 op 14 april 2023 is geworden: Siem van Dael 

a Talent 01 Siem van Dael

Deze 18-jarige schaker uit Meijel schaakt al vanaf zijn vierde. Veel jeugdtoernooien die hij in die tijd speelde won hij. Op 6-jarige leeftijd deed hij al mee aan seniorenwedstrijden. Ook werd hij toen al Limburgs jeugdkampioen t/m 10 jaar. Daarna werd hij elk jaar Nederlands jeugdkampioen. Toen hij 10 was speelde hij het jeugd-EK in Georgië. Hij werd in die tijd geholpen door een Chinese grootmeester die hem trainde.

Inmiddels heeft hij de havo afgemaakt en bestaat zijn leven alleen nog maar uit schaken.

Iedere dag van de week is hij ermee bezig en meestal in het buitenland. Hij is daar meer dan 200 dagen per jaar. Hij geeft ook online-trainingen aan mensen uit bijvoorbeeld Italië, China en Canada. Hij speelt competitie in Nederland, Belgie en Spanje.

Hij heeft de status van fide-meester en is hard op weg om internationaal meester te worden. De hoogste graad in het schaken is grootmeester. Door wedstrijden te spelen en te winnen krijg je ratings en behaal je je normen en kun je die graad behalen. Siem wil binnen nu en 2,5 jaar grootmeester zijn. De ultieme droom is om bij de wereldtop horen.

Filmpje