Chantal Haenen (handbiken)
Deze 26-jarige handbikster was een aantal jaren geleden ook al genomineerd. Zij deed in 2023 naast handbiken ook aan roeien en ook dit ging niet onverdienstelijk. Deze sport doet zij bij roeivereniging Aeneas Roermond en verder traint en sport zij bij Watersley Sittard, een trainingsgelegenheid voor topsporters.  Bij het handbiken werd ze bij het NK 1e op de weg en ook nummer 1 bij de tijdrit. Bij de worldcup in België werd ze ook 1e bij de tijdrit en 2e op de weg en bij de WK in Glasgow werd deze prestatie herhaald. Dit waren bij het handbiken de grootste resultaten voor 2023.  Bij de EK roeien in Slovenië op het meer van Bled behaalde ze een fraaie 2de plaats. Voor de Paralympics in 2024 is in overleg met beide sportbonden besloten om tijdelijk te stoppen met roeien voor een volledige focus op het handbiken.

 

Nominatietekst Sportgala 2023 
Door een verkeersongeval eind 2015 belandde  Chantal Haenen uit Sevenum in een rolstoel. Vóór haar ongeval reed ze recreatief paard en tijdens haar revalidatie maakt ze kennis met de handbike. Daar blijkt haar talent te liggen. Met veel wilskracht behaalt ze prima resultaten. Naast deze sport doet Chantal ook nog op een hoog niveau aan roeien. Deze sport beoefent ze bij roeivereniging Aeneas in  Roermond. Bij de EK roeien in Slovenië op het meer van Bled behaalde ze samen met haar roeipartner een fraaie 2de plaats. Verder traint en sport zij bij Watersley Sittard, een trainingsgelegenheid voor topsporters met A-status. In 2023 behaalde Chantal uitstekende resultaten: bij het handbiken werd ze bij het NK zowel bij het tijdrijden als op de weg 1e. Haar allerbeste prestatie in 2023 was  ongetwijfeld goud op de tijdrit en zilver tijdens de wegrit bij de  wereldkampioenschappen in het Schotse Dumfries. 

Ze is voor allebei de sporten gekwalificeerd voor de Paralympics in Parijs, later dit jaar.  In overleg met beide sportbonden is besloten om tijdelijk te stoppen met roeien voor een volledige focus op het handbiken. Chantal gaat voor een Olympische medaille. We duimen met haar mee!

 

Bekijk het filmpje van Chantal: https://youtu.be/UcveqMM2fN4